31 Ocak 2017 Salı

Pirinçten Un ve Pirinç Keki (Tteok/떡) Tarifi

    Yarıyıl tatilinin gelmesiyle bol bol Kore dizisi izleme fırsatım oldu. Mutfağa ve özellikle ülke mutfaklarına olan ilgim sebebiyle de sürekli olarak Kore yemekleri dener başarılı olduklarımı da sevdiklerimle paylaşırdım. Bu kez Kore yemeğini değil, tarifimi paylaşacağım :)


    Tteokbokki isimli yemeği Kore dizisi izlemeyi sevenler duymuştur diye tahmin ediyorum. Acılı biber salçası ile hazırlanan pirinç keki yemeği. Temelde pirinç keki, su, nişasta, ve Kore acılı biber salçası içeriyor. Tarifi zenginleştirmek için içerisine, kimchi, lahana, yeşil soğan, yumurta gibi şeyler de eklenebiliyor. Peki nedir bu pirinç keki?


    Asya ve Kore marketlerinde hazır olarak bulabileceğiniz gibi aşağıda vereceğim çok basit tarifle kendiniz de hazırlayabilirsiniz. İçerisinde pirinç unu, su ve tuz ve yardımcı olarak da susam yağı var.
    Daha önceki denemelerimde birkaç farklı firmanın pirinç unlarını kullanıp her birinden ayrı ayrı sonuçlar aldım. Sebebi ise içerisine karıştırdıkları nişasta. Pirinç keki oldukça basit bir tarif olduğu halde pirinç ununun gerçek pirinç unu olmaması sebebiyle siz de sorun yaşamak istemiyorsanız güvendiğiniz bir marka veya ev yapımı pirinç unu kullanabilirsiniz. 

    Pirinç Unu Tarifi

    İstediğiniz kadar osmancık veya baldo pirinci iyice yıkayın. Yıkama suyu berraklaşana kadar yıkama işlemine devam edin. 
    Nişastası giderilen pirinci akşamdan suyla bekletin. 
    Yaklaşık olarak 8-10 saat suda bekledikten sonra süzün. Süzgeçte yaklaşık bir saat bekletin. Suyunu süzebildiğiniz kadar süzün.
    Daha sonra bir mutfak robotu veya kahve öğütücü yardımıyla un haline getirin. 
    Sonuç olarak elde ettiğiniz un yüksek oranda nem içerdiğinden dolayı dondurucuda muhafaza etmelisiniz.

    Pirinç Keki (Tteok/떡) Tarifi

       Malzemeler:
  • 2 Su bardağı pirinç unu
  • 3/4 Su bardağı su
  • Tuz
  • Susam yağı
     Tarifi:

    

    Yukarıda tarifini verdiğim şekilde hazırlanan pirinç ununun üzerine suyu ve tuzu ilave edin. 
    Hamur haline gelene kadar karıştırın. Lor peyniri gibi görünen ancak yumuşak kıvamda bir hamur elde edeceksiniz.

    Üzerini streç filmle kaplayın, streç filmin bir köşesine hava alabilmesi için boşluk bırakmayı unutmayın. 
    Mikrodalgada 800Watt 2 dakika ısıtın.
    Çıkarıp karıştırın.
    Streç filmi tekrar örtüp 2 dakika daha aynı şekilde ısıtın.


    Mikrodalgadan çıkarıp hamuru susam yağı sürdüğünüz tezgahınıza alın.
    Bir tokmak veya düz bardak altı yardımıyla hamuru dövün. Bu işlemi uzun süre yaparsanız daha düzgün görünen pirinç kekleri elde edersiniz.
    Daha sonra hamuru silindir biçiminde ellerinizle yumarlayın. Daha kolay yapabilmek için hamuru birkaç parçaya ayırabilirsiniz



    Silindir şeklindeki hamurunuzu parmak inceliğine getirdikten sonra bırak yardımıyla uzun çubuklar halinde kesin. (Boyutu kişiden kişiye değişir tam bir standardı yok. Gönlünüzden geldiği şekilde kullanabilirsiniz)
    Pirinç kekiniz hazır! 

    Böylece evde hazırda bulunan pirinci pirinç kekine dönüştürmüş olduk. Pirinç kekleri yardımıyla TTeokbokki dışında başka tarifler de yapılabiliyor. Ayrıca Uzak doğu usulü tatlılarda kullanılan pirinç unları için yapışkan pirinç(glutenous rice) kullanabilirsiniz.
    Yakında TTeokbokki tarifini de paylaşacağım :)

Not: Diyet günlükleri paylaşan kız gitti yerine yemek tarifi paylaşan kız geldi diyen var mı? Eczacı Kız diyet de yapar Kore yemeği de :))
Not 2: Görsellerdeki tarif yarım ölçüyle hazırlanmıştır.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder